alvleesklier



De alvleesklier(klik op het plaatje voor een vergroting.)
(bekijk hier onze video over de alvleesklier)

De alvleesklier of pancreas, een van de grootste klieren van het lichaam, bestaat eigenlijk uit twee klieren. Het is een endocriene klier die hormonen produceert, waarvan insuline de meest belangrijke is. Het is ook een exocriene klier - dus een klier die in een afvoer gang of andere holte uitkomt en niet direct in het bloed. De alvleesklier ligt achter de maag te gen de achterkant van de buikholte en tussen het duodenum en de milt. Het duodenum ligt rond de bovenkant van de alvleesklier. De basisorganen van de alvleesklier zijn de acini, groepen uitscheidende cellen rond het blinde einde van een kleine gang. Deze gangen zijn vertakkingen die uiteindelijk in een hoofdgang samenkomen, dit door het midden van de alvleesklier loopt. Tussen de acini lig gen de eilandjes van Langerhans. groepjes cellen die de hormonen insuline en glucagon afscheiden in het bloed. Insuline bepaalt het suikergehaite van het bloed. Glucagon is ook betrokken bij het suikergehalte, maar op een minder duidelijke manier.

Bij een tekort aan insuline ontstaat er suikerziekte of diabetes. Hiertegen worden injecties met dierlijk of kunstmatig gemaakte insuline gegeven. Als het suikergehaite in het bloed te hoog wordt, scheiden de eilandjes van Langerhans insuline aan het bloed af. De insuline gaat dan in tegen het effect van hormonen ais cortison en adrenaline, die het suikergehaite verhogen. De insuline werkt door suiker via het bloed naar de lichaamscellen te sturen, waar het als brandstof wordt gebruikt. Bij het ontbreken van insuline ontstaat er dus diabetes. Er zijn twee soorten diabetes. De eerste, diabetes mellitus (meltitus betekent 'als honing'), is de ziekte die wij kennen ais de gewone diabetes. De tweede soort, diabetes insipidus. is het gevolg van een disfunctioneren van de hypofyse en komt zelden voor. Bij de meeste diabetici functioneert de pancreas niet goed en wordt er geen insuline geproduceerd. Niemand weet precies hoe dat komt en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat sommige mensen meer aanleg hebben en dat een bepaalde gebeurtenis - misschien een infectie - de aanleiding vormt.

Boven rechts: De alvleesklier (pancreas) heeft een dubbele functie: de produktie van insuline en glucagon, die het suikergehalte van het Iichaam op peil houden, en de afscheiding van spijsverteringsenzymen aan de dunne darm.
(klik op het plaatje voor een vergroting.)

(klik op het plaatje voor een vergroting.) Het soort diabetes dat volkomen onverwacht ontstaat, komt het meest voor bij kinderen en jongeren. Gelukkig kan dit behandeld worden met insuline, gemaakt van de alvleesklier van vee. Bij de meeste oudere diabetici produceert de alvleesklier wel insuline, en vaak in normale hoeveelheden, maar dan zijn de weefsels in het lichaam gevoelig voor diens werking, waardoor een te hoge bloedsuikerspiegel ontstaat. Diabetes of suikerziekte gaat meestal samen met overgewicht en het probleem wordt behandeld door middel van een suikervrij dieet. Meestal worden bij het dieet tabletten gebruikt die de alvleesklier stimuleren.mJammer genoeg is het beeld van twee soorten diabetes te eenvoudig. In werkelijkheid zijn de vormen dikwijls gemengd. Sommige mensen en zelfs kinderen hebben genoeg aan een dieet. terwijl anderen insuline nodig hebben om het bloedsuikergehalte op een goed peil te houden.

Hierboven: De hormonen insuline en glucagon worden gemaakt in de eilandjes van Lagerhans. Via de darmscheilader komen ze in het bloed en brengen het suikergehalte in het lichaam in evenwicht. Te weinig insuline veroozaakt diabetes. (klik op het plaatje voor een vergroting.)


(klik op het plaatje voor een vergroting.) rechts: wanneer insuline door de pancreas wordt gemaakt, stelt het glucose - die de cellen nodig hebben voor hun energie - in staat in de lever te worden opgeslagen. Wanneer de cellen meer energie nodig hebben, en daarvoor meer glucose, wordt er glucose aan de cellen vrijgegeven. (klik op het plaatje voor een vergroting.)-->



3e chakra


volgende >>



























Copyright © -2002-2018 S.V.S. | Disclaimer